Ziyaret Yönetmeliği

DBM (Doğa Bilimleri Merkezi) İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi’nin okul binası içinde yer alır.

Doğa Bilimleri Merkezi, yaklaşık 250m2 lik alanda, yüzyılı aşkın süredir lisenin arşivinde toplanan tarihi hayvan tahnitlerini, mineralleri, bitki koleksiyonlarını, Robert Koleji’ne ait olan koleksiyonların bir kısmını ve okulumuza bağışlanan kişisel özel koleksiyonları sergilemektedir.

Bu koleksiyonlar 1​3 bölümden oluşmaktadır:

  • Fosiller galerisi
  • Omurgalılar galerisi
  • Deniz ekosistemi ve balıklar
  • Kuşlar, göç ve sulak alanlar
  • Yırtıcı kuşlar ve kargalar
  • Orman ekosistemi 
  • Egzotik türler ve mineraller galerisi
  • Deniz suyu, çevre kirliliği​, sürdürülebilirlik ve yenilebilir enerjiler sergisi
  • Tarih​i köşe, sürüngenler ve amfibiler galerisi
  • Depremler ve sismik hareketler
  • Omurgasızlar
  • Yumurtalar, tohumlar ve bitki galerisi
  • Çiftlik kuşları galerisi

Doğa Bilimleri Merkezi’nin okul binası içinde bulunmasından kaynaklanan mimarî kısıtlamalar, sergilenen parçaların korunmasına yönelik önlemler, sergilenen parçaların üzerinde kalan olası kimyasal kalıntılar ve koleksiyonların kırılganlığı sebebiyle Doğa Bilimleri Merkezi ziyaretleri bazı kurallara bağlanmıştır:

Madde 1 – Özel organizasyonlar dışında (bkz madde 13) Doğa Bilimleri Merkezi sadece okul gruplarına (anaokulundan üniversiteye kadar) açıktır.

Madde 2 – Ziyaret ücretsizdir.

Madde 3 – Günde 2 grup kabul edilmektedir. 

Madde 4 – Doğa Bilimleri Merkezi’nin ziyaretçi kapasitesi 25 öğrenci ve onlara eşlik edecek bir veya birkaç eğitmen ile sınırlıdır.

Madde 5 – Ziyaret süresi 60 dakikadır.

Madde 6 – Önceki grubun ziyaretinin bitmesini bekleyen grup için bir bekleme salonu mevcuttur. Böylece, mevcudu 25 öğrenci üzerinde olan gruplar, merkezi öğretmenleri eşliğinde ve 2 grup halinde ziyaret edebilir.

Madde 7- Ziyaret talepleri, önce sitemizdeki Ziyaret Takvimine bakılarak ve müsait günler tespit edilerek, sonrasında Ziyaret Formu doldurularak en az bir hafta öncesinden yapılmalıdır. Yapılan taleplere onay veya red cevabı gönderilecektir. Doğa Bilimleri Merkezi sorumluları yıl içinde tüm talepleri karşılamaya çalışacaklardır.

Madde 8 – Ziyaretler Saint-Joseph Lisesi’nin akademik takvimine göre düzenlenir.

Madde 9 – Ziyaretler aşağıda belirtilen saat aralıklarında yapılabilir. 

Hafta içi hergün 9:00 – 12:00 ve 13:00 – 16:00 arası

Hafta sonu kapalıdır

Madde 10 – Saint-Joseph Lisesi’nin iç güvenliği için öğrencilerin ve onlara eşlik eden eğitimcilerin Doğa Bilimleri Merkezi ve bekleme salonu dışında bulunması kesinlikle yasaktır.

Madde 11 – Güvenlik kurallarına uyulmaması, yönetmeliğe bağlı kalınmaması, okul eşyalarına veya koleksiyonlara zarar verilmesi durumlarında gruptan sorumlu olan okulun yeni ziyaret talepleri kabûl edilmeyecektir.

Madde 12 – Mevcut yönetmelik ziyareti yapacak olan okul yönetimi tarafından imzalanmalı ve ziyaret günü, Doğa Bilimleri Merkezi sorumlusuna teslim edilmelidir.

Madde 13 – Bilimsel konferanslar, sergiler ve özel günler için düzenlenen organizasyonlarda Doğa Bilimleri Merkezi, öğrenciler dışındaki ziyaretçileri de kabûl edebilir. Bu etkinlikler okulun resmî web sitesinin ana sayfasından duyurulur.

Bu metni bilgisayarınıza indirmek ve basılı kopyasını imzalamak için lütfen tıklayınız.